Při toulkách Adamovem se nově můžete osvěžit před místním kostelem

blank

Zvlášť v horkých dnech turisté uvítají novinku před kostelem svaté Barbory v Adamově na Blanensku. Na parkovišti u kostela mají lidé zapuštěný kohoutek do zdi a na dřevěném podstavci stojí hrnečky.

Pramen podzemní vody objevila v blízkosti tamní fary skupinka místních nadšenců. „Název pramene souvisí s nápisem na světelském oltáři, který se mi podařilo volně přeložit. Píše se tam o nanebevzetí Panny Marie a střežení tajemství světla,“ řekl básník a písničkář Miroslav Kučera.

O studánce v okolí kostela přemýšlel Kučera delší dobu. V 19. století tam vykopali dělníci kvůli potížím s podzemní vodou odvodňovací kanály. Na vodu narazili dělníci i při nedávné úpravě prostranství před kostelem a při rekonstrukci nedaleké fary.

S partou přátel pak Kučera objevil starou odvodňovací štolu, která byla zasypaná. Vyvěrající voda z části prosakovala pod faru. „Pramen jsme vyčistili, udělali drenáž a vodu přivedli až na parkoviště před faru,“ popsal práce Kučera.

Před vyčištěním prameniště voda nebyla příliš kvalitní. „Podle posledního rozboru má kvalitu kojenecké vody. V hospodě jsem si vyslechl, že jsme napíchnutí na vodovod, že je to průsak z kanalizace. To jsou nesmysly. Je to podzemní pramen. Teď zeslábl, ale pořád dá 250 až 480 litrů vody za den,“ vyčíslil Kučera.

Zdroj: Blanenský deník

Scroll to Top