Český rozhlas přináší inspiraci, jak neplýtvat pitnou vodou

blank

V Česku je průměrná spotřeba pitné vody zhruba 90 litrů na osobu a den. Nejvíce spotřebované vody připadá na splachování WC a osobní hygienu. Při příležitosti Týdne vody přinesl Český rozhlas pět tipů, jak v domácnostech efektivně šetřit vodu a peníze.

 1. WC s dvojčinným splachováním

Pokud máte doma WC staršího typu, spotřebujete denně na splachování přibližně 46 litrů pitné vody. Výrazně ušetřit vodu i peněženku můžete, pokud si pořídíte nové WC s dvojčinným splachováním. Náklady na výměnu se čtyřčlenné domácnosti vrátí zhruba za rok a půl.

2. Úsporná sprchová hlavice

Průměrně až 100 litrů vody ušetříte, pokud dáte přednost sprše před koupáním ve vaně. Pokud chcete být v úsporách ještě efektivnější a zároveň byste neradi krátili dobu sprchování, můžete si pořídit úspornou sprchovou hlavici. Díky ní spotřebujete až o polovinu méně vody než s běžnou hlavicí.

3. Klasický perlátor

Věděli jste, že čištěním zubů při tekoucí vodě zbytečně pouštíte do odpadu až 20 litrů pitné vody? Pokud kohoutek zavíráte, máte ještě další možnost, jak ušetřit při každém puštění vody jak v koupelně, tak v kuchyni. Řešením je perlátor čili nástavec nebo filtr, který rozděluje vodu do trysek, čímž omezuje průtok, aniž to na první pohled poznáte.

4. Perlátor se stopkou

Vedle klasického perlátoru existuje ještě perlátor s tlačítkem stop, který jedním stisknutím zastaví proud vody. Výhodou je, že po jeho opětovném spuštění nemusíte znovu nastavovat teplotu nebo sílu proudu. Pokud si potřebujete umýt špinavé ruce, nezašpiníte přitom celou baterii.

5. Myčka nádobí nebo perlátor

Nejméně ekologicky šetrné a nehospodárné je ruční mytí nádobí pod tekoucí vodou. V průměru na něj spotřebujete až 49 litrů vody, naopak běžná myčka nádobí si na jedno mytí vystačí s 13,5 litry vody. Důležité je, abyste myčku před každým použitím pokud možno celou zaplnili, šetříte tím nejen množství pitné vody, ale i energii spotřebovanou na její ohřev.

(Výše úspor samozřejmě závisí na cenách vodného a stočného v místě vašeho bydliště a způsobu ohřevu teplé vody. Český rozhlas vycházel z platných cen studené vody v Praze a teplé vody z dálkového vytápění v Praze.)

Scroll to Top