Povodí Vltavy na jeden den zpřístupní zakázané oblasti na Želivce

blank

V neděli 25. června se 300 lidí podívá na hráz a do dalších přísně chráněných zón přehrady Švihov na Želivce. Z nádrže je zásobováno 1,5 milionu obyvatel. Některé části jsou z bezpečnostních důvodů zabezpečeny proti neoprávněnému vniknutí.

Osobám, jež zákaz vstupu během roku na Švihově poruší, hrozí vysoké pokuty. Poslední červnovou neděli však dostanou vybraní návštěvníci příležitost nahlédnout do zakázaných oblastí s odbornými průvodci.

Pětikilometrovou prohlídku bude zajišťovat Povodí Vltavy a Český rozhlas. Součástí exkurze budou i „mosty bez konce“, které stojí uprostřed nádrže, ale nespojují břehy. Lidé je znají také jako Hitlerovy, nebo nedokončené mosty. „Stavba začala v červenci 1939 a pokračovala až do dubna 1942, kdy byla kvůli válce přerušena. Pak znovu pokračovala do roku 1950 a v roce 1952 byla zkolaudována. Takže mosty jsou dokončené, není to žádné provizorium. Teprve o deset let později vláda rozhodla o stavbě přehrady a o zatopení údolí. Voda sahala příliš vysoko, než aby po mostech mohla auta bezpečně jezdit,“ uvedl pamětník Jiří Vilímovský, který bude na jednom z mostů vyprávět o průběhu výjimečné stavby.

Na Švihově v neděli vyvrcholí projekt Českého rozhlasu Týden vody, který prostřednictvím pořadů a interaktivních programů upozorňuje na končící vodní blahobyt v Česku.

„Švihov je největší nádrží na pitnou vodu ve střední Evropě. Zásobuje vodou Prahu a několik oblastí ve středních, jižních, východních Čechách a na Vysočině. Vodu ze Švihova tedy pije přibližně každý sedmý obyvatel České republiky,“ sdělil generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Pravidla soutěže o vstup na akci Zakázaná přehrada najdete zde.

 

Scroll to Top