Nekompromisní řešení. Obce na Plzeňsku zakázaly zalévat zahrady a napouštět bazény ze ...

blank

První obce na Plzeňsku se odhodlaly k ráznému kroku. Občanům zakázaly používat vodu z obecního vodovodu na zalévání zahrad a napouštění bazénů. Podle meteorologů v následujících dnech nepřijde déšť, který by adekvátně doplnil zásoby vody. Informovala o tom Mladá fronta DNES.

O problému s nedostatkem vody ví své v Plískově na Rokycansku. Starosta obce Radek Skrlant by uvítal nový vrt. „Předminulý víkend nám voda došla. Najeli lidé na chalupy, začali napouštět bazény, a strhli nám ji. Pak jsme další tři, nebo čtyři dny mohli pouštět vodu do vodovodu jen na dvě hodiny denně,“ popsal trable starosta.

Na Rokycansku odebrali vodu z vodojemu také chalupáři ve Skelné Huti a Přívěticích. „Je to i o neukázněnosti, ale vody je málo. Už jsme vydali zákaz zalévání a napouštění bazénů z obecního vodovodu. Loni jsme nechali opravit v obci tři studny. Jedna je hluboká dvacet metrů. V té voda je, ale lidé si ji musí pumpovat. Někteří si tam pro vodu jezdí s nádobami v kárkách,“ sdělila přívětická starostka Marcela Judlová.

Z obecního vodovodu už si nenapustí bazény ani lidé v Těních. „Zákaz je preventivní. Když lidé přijdou, můžeme se domluvit, kdo kdy může bazény ještě napouštět. Jde hlavně o to, abychom nevyčerpali rezervoár, aby obec nebyla na suchu,“ vysvětlil starosta Václav Pour.

Cisterny s pitnou vodou musela plzeňská Vodárna v posledních dnech vozit do Polínek a Kejnic na severním Plzeňsku. „V Polínkách to občas zlobí, vodárny si to řeší. Na vodovod jsou napojené i Krsy a Kejnice. Ostatní obce mají jen studny, a to je horší. Ve spodní Trhomné jsou studny maximálně závislé na dešťové vodě, tam to není dobré. My tam čerpáme užitkovou vodu, ale ta je taková kaolínová,“ přiblížil problém starosta Krsů Jan Orosz.

Podle mluvčí plzeňské Vodárny Kateřiny Chmelíčkové musí společnost dovážet vodu v cisternách jen do několika obcí. Roste však počet objednávek na dovoz vody do bazénů.

 

 

Scroll to Top