Jak bojují proti suchu na Libavé? Budováním rybníků

blank

Sucho. To je důvod, proč se lesníci na Libavé pustili do budování nových rybníků, které by měly díky schopnosti zadržet vodu v krajině pomoci tamějším lesům. Jde o území dlouhodobě postižené suchem, v oblasti se mimořádně daří kůrovci.

K nově vybudovaným rybníkům patří nádrž Bělidla, která vznikla z dotačního programu ministerstva životního prostředí. „Tahle malá vodní nádrž má rozlohu zhruba 0,8 hektaru a je v ní zadrženo zhruba 300 tisíc kubíků vody,“ vysvětlil Radiožurnálu porybný Vojenských lesů a statků Lukáš Kovár. Kromě zadržení vody v krajině rybník slouží také k rozmnožování obojživelníků.

Hned vedle Bělidla se nachází mnohem větší nádrž. „V této lokalitě je soustava rybníků. Využili jsme modifikace terénu, který nám umožnil vybudovat novou nádrž. Tato větší vodní plocha dokáže ovlivnit mikroklima daného místa. Takže je tu daleko větší vlhkost, víc se zde drží ranní mlhy, a to má pozitivní vliv na okolní prostředí,“ uvedl dále Kovár.

V okolí rybníku může návštěvník spatřit v měkkém bahně mnoho stop. „Jedná se o stopy jelení zvěře a jsou tu i stopy divokých prasat. Samozřejmě vodní nádrže slouží jako napajedla zvěře a ve velkých vedrech se tu zvěř ráda ochlazuje. Když máte tu možnost a přijdete v pravý moment na pravé místo, tak je to krásný pohled. Člověka překvapí, jak je takový jelen vynikající plavec,“ uzavřel porybný.

Vojenské lesy a statky jsou organizací, která hospodaří ve výcvikových prostorech armády. Historie organizace se datuje až do začátku 20. století, kdy bylo založeno vojenské cvičiště ve středočeských Milovicích. K největšímu rozvoji došlo po druhé světové válce.

Zdroj: irozhlas.cz

Scroll to Top