Čekají provozovatele vodovodů těžší časy?

blank

Na častější kontroly a důkladnější dohled si budou muset zvykat tuzemské vodohospodářské firmy. Ministerstvo financí vytvořilo speciální tým, který bude provádět jejich kontroly. Podle Moniky Bačová z ministerstva financí je na rozdíl od finanční správy, která je kontrolou vodohospodářských firem pověřená, tým zaměřený speciálně na obor vodovodů a kanalizací.

V Pražských vodovodech a kanalizacích se zesílení kontrol nebojí. Mluvčí PVK Marcela Dvořáková uvedla, že společnost je pod dlouhodobým a intenzivním dohledem. Od příštího roku chce stát zvýhodnit ty společnosti, které infrastrukturu vlastní. Převážná část tuzemských vodovodů a kanalizací je však v majetku obcí, které infrastrukturu pronajímají soukromým subjektům. Ty platí majitelům nájemné a zajišťují výrobu a distribuci pitné vody.

V současnosti umožňuje cenová regulace provozovatelům vydělat sedm procent vloženého kapitálu, do kterého mohou zahrnout i hodnotu pronajímané infrastruktury. Od roku 2018 už to nebude možné. Jestliže si provozovatelé budou chtít udržet stávající výši zisku, musí do konce letošního září přesvědčit obce, aby část vodovodní sítě vložily do společného jmění. Když se jim to nepovede, finanční úřad provozovatelům vypočte zisk jen z jejich vlastního majetku.

Se soukromými společnostmi v poslední době některé oblasti v České republice ukončily spolupráci a své vodovody si provozují samy. V roce 2015 vyplatila Veolii například Plzeň, kde nebyl primární problém s cenou vody, ale evropskými dotacemi. Odkoupením podílu tak Plzeň dosáhla na dotaci ve výši 2,5 miliardy korun na modernizaci čistíren odpadních vod. Hovoří se také o zavedení jakéhosi superúřadu, který by mohl v budoucnu regulaci vodohospodářství vykonávat. Podle informací vlády by začal fungovat nejdříve v roce 2022.

Zdroj,foto : www.hn.iHNed.cz

Scroll to Top