Kurská kosa: Perla litevského pobřeží s jantarovým pokladem

blank

Chcete se na severu Evropy u Baltského moře cítit jako uprostřed písečných dun africké pouště? Chcete se koupat na opuštěných písečných plážích, kde kolem vás neleží pod slunečníky desítky nebo stovky dalších rekreantů jako na většina jadranských turistických lokalit? Chcete se v prudkém a horkém slunci ponořit do ledové slané vody a nechat o sebe rozbíjet divoké vlny? Nemusíte cestovat z České republiky daleko. Toto vše najdete na jihovýchodě Litvy.
Pravděpodobně turisticky nejatraktivnější a nejnavštěvovanější oblastí litevskou oblastí je písečný poloostrov Kurská kosa. Od roku 2000 je oblast součástí Světového dědictví UNESCO. Poloostrov je rozdělen mezi Rusko (jižní část, Kaliningradská oblast) a Litvu (severní část). Kurský záliv, který odděluje poloostrov od pevniny, překonáte přívozem z města Klaipeda. To samo o sobě rozhodně stojí za návštěvu. Budete mít možnost se projít místním přístavem, prohlédnout si typickou přímořskou a rybářskou architekturu, v restauracích si můžete za solidní ceny pochutnat na místních specialitách.
Přívozy na poloostrov jezdí velice často, ideální je se přepravit s vlastním autem. Velká část kosy je pokryta převážně borovicovými lesy. Okolo celého poloostrova se zvedají písečné duny, které jsou vysoké několik desítek metrů (nejvyšší kolem 70 metrů). Z dun jsou úžasné výhledy na celou kosu.
V oblasti, která se administrativně nazývá Neringa (zahrnuje několik obcí), je řada rekreačních areálů, míst, kde se na pláži najdete veškeré služby, restaurací a další turistické infrastruktury. Přesto není problém zastavit na kraji silnice, která protíná celý poloostrov, a přes les dojít k pobřeží na pláž, kde se můžete koupat úplně osamoceni a nikým nerušeni.
I přes turistický ruch si místní rybářské vesnice zachovávají své kouzlo. Typické domky jsou opravovány většinou se vkusem a udržují si svůj ráz. Místy si můžete připadat díky jejich barevnosti a malebnosti jako v pohádce.
Zajímavý je vývoj písečných dun v této oblasti. Vzhledem k tomu, že docházelo k jejich stálému zvětšování, přesýpání a pohybům, snažili se jim původní obyvatelé (Kurové – proto Kurská kosa) zabránit vysazování stromů a rostlin (především borovic). Přesto písek pohřbil čtrnáct původních vesnic.
Na 100 kilometrů dlouhé a 50 metrů široké pláži na západním pobřeží se nachází cenné naleziště jantaru. Při pohybu v parku, a především na obzvláště významných a chráněných místech dodržujte předepsaná pravidla, abyste se vyhnuli riziku pokut. Při vjezdu autem do oblasti Neringy se platí poplatek.

Scroll to Top