Klimkovice odmítají převést pozemky a blokují protipovodňová opatření

blank

Povodí Odry připravuje protipovodňový projekt, který by měl ochránit Polanku nad Odrou a Klimkovice. Realizace se však komplikuje. Klimkovice doposud odmítají převést pozemky povodí a požadují za ně zaplatit. Na brzkou dohodu obou stran to zatím nevypadá.

Polanka nad Odrou a část Klimkovic patří z hlediska povodní k nejohroženějším místům na Ostravsku. Vlivem této skutečnosti plánuje Povodí Odry úpravu koryta Polančice v Polance, chce také postavit dvě suché nádrže v Klimkovicích.

Generální ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč uvedl, že výstavba dvou suchých nádrží podstatnou měrou zvýší povodňovou ochranu ohrožených míst. Tyto nádrže, které by měly vyrůst v katastru Klimkovic, jsou schopné transformovat stoletou povodeň na dvacetiletou.

Klimkovice se však odmítají pozemků vzdát. Podle starosty Zdeňka Husťáka je město na jedné straně vyzýváno Povodím Odry, aby pozemky převedlo zdarma, a na druhé straně musí od státu vykupovat pozemky, které mu kdysi patřily.

Situace zneklidňuje obyvatele Polanky nad Odrou, kteří jsou povodněmi ohrožení. Starosta Polanky Pavel Bochnia uvedl, že povodeň neohrožuje jen část Polanky, ale také část sousedních Klimkovic, a proto odmítavému postoji Klimkovic nerozumí.

V Polance se už připravuje územní řízení. Současný postoj Klimkovic ale další postup znemožňuje. Protipovodňová opatření by měla stát asi 170 milionů korun.

Zdroj: TV Polar

Foto: Moravskoslezský deník

Scroll to Top