Pokuty za koupání v pitné vodě

blank

Horké dny vybízejí ke svlažení těla v křišťálově čisté vodě uprostřed přírody. Jezera v okolí Tovačova, kterým místním neřeknou jinak než Donbas, jsou k letním radovánkám přímo jako stvořená. Má to však jeden háček. V některých jezerech, která na Přerovsku slouží jako zásobárna pitné vody, je koupání přísně zakázáno.

„Kontroly budeme v létě provádět v nepravidelných intervalech, a to podle počasí. 
Už jsme ale rozdali několik blokových pokut lidem, kteří zákaz koupání na jezerech ignorovali,“ uvedla přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová. Přísný zákaz koupání platí i v blízkosti vodárenských zdrojů. „Je zde nejen přísný zákaz vstupu nepovolaným osobám, ale i zákaz koupání. Lidé mohou dostat za přestupek na úseku vodního hospodářství pokutu až dva tisíce korun. Pokuta se ale může vyšplhat až na třicet tisíc, pokud bude přestupek oznámen správnímu orgánu,“ řekla mluvčí.

Nepovolené koupání představuje pro Tovačov každoroční problém, který spočívá i v častém porušování zákazu vjezdu. „Měli jsme už dva teplejší víkendy, ale zatím je situace klidná. Na Troubeckém jezeře už zásah policistů byl, ale nejednalo se o žádné drama. Ten největší nápor se dá očekávat až během letních prázdnin,“ přiblížil starosta Leon Bouchal. 

Jezera v okolí Tovačova stráží i vlastními silami. „Bude tudy procházet naše pořádková služba a postupně nainstalujeme ke každému vstupu do oblasti jezer velkou informační ceduli, aby lidé věděli, kde se mohou koupat a kde to naopak povolené není,“ líčil Bouchal. Jezera Tovačov I – sever a Troubky II zásobují pitnou vodou Přerovsko a pro region jsou naprosto nenahraditelná. Bezproblémové koupání je povoleno pouze na jezeře Tovačov III – Annín.

Scroll to Top