Josefov na Hodonínsku má novou čistírnu odpadních vod

blank

Už v osmdesátých letech minulého století se podle starosty Josefova Vojtěcha Pospíšila připravovala výstavba čistírny odpadních vod v malé obci Josefov na Hodonínsku. Spustit její provoz se nakonec podařilo až letos. Připojeno je na ni zhruba čtyři sta obyvatel obce, kapacitně je však možné připojení dalších dvou set lidí. Informaci přineslo Moje Hodonínsko.
S projektovým zadáním se začalo v roce 2007, v roce 2015 získala obec finanční podporu z ministerstva zemědělství. Díky dotacím se tak mohla pustit do stavby i obec s pouze pětimilionovým rozpočtem.
Slavnostního otevření se v pátek 16. června v Josefově zúčastnil také ministr zemědělství Marian Jurečka. Podle něj chybí čistírny odpadních vod ve stále zhruba patnácti procentech obcí v naší zemi – především těm malým s menší hustotou osídlení. Jurečka zároveň informoval o dotačních titulech, které je možné na likvidaci odpadních vod využít, protože jejich výstavba je při přepočtu na počet obyvatel u rozptýlených lokalit poměrně nákladná.

Foto: ilustrační foto

Scroll to Top