Infrastrukturu v Benešově bude dále provozovat Suez

blank

Na dodavateli pitné vody pro středočeský Benešov se nic nemění. Vodohospodářskou společnost Benešov sice čeká změna, ale pouze ve funkci ředitele. Pierra-Alexandra Segrea střídá dosavadní technická ředitelka Marcela Zachová.

Klíčová je koncesní smlouva, na jejímž základě provozuje infrastrukturu ve městě smluvní partner. Vodohospodářská společnost Benešov je monopolním dodavatelem pitné vody pro 16 tisíc obyvatel a dva velkoodběratele. Jedná se o Pivovar Ferdinand a jogurtovou továrnu Schreiber.

VHS je členem skupiny Suez. Potrubí je v majetku města, jehož starosta Petr Hostek přiznává, že smluvní ujednání mezi Benešovem a VHS nevidí jako optimální. Úplně bezbranný, minimálně v otázce tvorby ceny vody, však Benešov není, protože může cenu držet na přijatelné úrovni díky výši nájemného za vodovod.

Hostek dodává, že k žádnému tlaku na město ze strany VHS nikdy nedošlo a už dříve se s ředitelem společnosti dohodl na tom, jak se cena bude či nebude měnit v roce 2018.

Některá města se z těchto smluvních systémů, kdy dodávku strategické suroviny svěřili do rukou provozních společností, chtějí vyvázat. V Benešově zřejmě v dohledné době nic takového nehrozí. Město by navíc v případě odstoupení od smlouvy, která má platnost do roku 2027, muselo platit penále.

Do doby, než koncese vyprší, vypíše Benešov koncesní řízení, ze kterého vzejde nový provozovatel. Může jím být stejná firma, jiná, nebo samotné město, což by však přineslo finanční nároky.

 

Scroll to Top