Unikátní nádrž v Jihlavě je Stavbou roku 2016

blank

Z velké části se nachází pod zemí a na povrchu ji kryje zeleň. Unikátní zařízení vyhodnotila odborná komise jako Stavbu roku 2016 Kraje Vysočina v kategorii průmyslových a vodohospodářských staveb. Účelem díla vybudovaného v Jihlavě je zachycovat přívalové deště a nečistoty.

Nádrž je součástí projektu Snížení znečištění ve vodních tocích ze stokové sítě města Jihlavy, kterou celkem tvoří devět samostatných staveb. „Ocenění si velmi vážíme, jde o uznání a poděkování všem, kdo se na stavbě samotné i celém projektu podíleli, je to skutečně výjimečný počin. Cena svědčí také o tom, že se Jihlava dokáže postarat o rozvoj vodohospodářské infrastruktury a zvládne i její správu,“ uvedl náměstek jihlavského primátora Jaromír Kalina, který za město cenu převzal. V projektu Jihlava vybudovala 4,1 kilometru kanalizačních stok a další vodohospodářská zařízení.

„Nádrž má velmi pozitivní dopad na čistotu vody v řece. Nádrž zejména při vydatných srážkách pojímá velké množství dešťové vody, která je znečištěná splašky, protože je zde jednotná kanalizace. Znečištěná voda se nedostane do řeky, ale z nádrže postupně odtéká do čistírny odpadních vod,“ vysvětlil funkci stavby primátor města Rudolf Chloupek.

Podzemní vodotěsná nádrž má objem 1 840 metrů krychlových a je umístěna v údolí řeky Jihlávky pod mosty v Brněnské a Hradební ulici. Stavba je sestavena z tříkomorového bazénu dešťové zdrže, odlehčovací komory, objektu, který ústí do řeky, propojovacích žlabů, komory s lapákem štěrku, česlemi a dalšími technologiemi.

Kompletní projekt devíti staveb vyšel na 138 milionů korun a šlo o jednu z největších investic města za posledních několik let. Státní fond životního prostředí na akci přispěl 92 miliony korun.

Zdroj: www.denik.cz

Foto: Žďárský deník

 

Scroll to Top