Jihočeský vodárenský svaz zmodernizuje 313 kilometrů dálkových potrubí

blank

Plánovaná modernizace vyplynula z nové koncepce investiční výstavby, kterou odsouhlasili zástupci více než 200 obcí a měst, kteří jsou vlastníky JVS. „Svaz ukázal schopnost a shodu přijímat strategická rozhodnutí. To umožní, aby do budoucna byl celý systém nadále funkční a na většině území Jihočeského kraje garantoval dostatek pitné vody,“ uvedl ředitel a předseda představenstva JVS Antonín Princ. 

Ocelové potrubí se nachází na jihu Čech na více než 300 kilometrech. Rekonstrukcí potrubí chce svaz zamezit, aby docházelo k zaželezení pitné vody. K tomuto procesu dochází při dlouhodobém držení vody v systému.

Mezi klíčové stavby určené pro období 2018-2028 patří vodovody Hluboká nad Vltavou – Zliv a Zliv – Chlum, přívodní řad surové vody Římov – ÚV Plav a řady Soběslav – Doubí, Hodušín – Milevsko, Tábor – Čekanice, Všechov – Klokoty, Hlavatce – Zdoba, oprava štoly Římov – Plav a dechlorace řadu Vodňany. 

Mluvčí svazu Zdeněk Zuntych upozornil, že schválení koncepce předcházelo dosažení shody mezi členskými obcemi na tom, že při využívání vlastních zdrojů odeberou část pitné vody ze soustavy.

„Tím se produkce vodárenské soustavy zvýší o 2 až 3 milióny kubíků. To umožní vodárenskému svazu udržet stoprocentní garanci na dodávky vody napojeným obcím a městům, dále si zajistíme finance na obnovu a investice a zachováme cenovou stabilitu. Koordinace záměrů přitom může radnicím ušetřit milióny, neboť v řadě případů nebudou své zdroje vybavovat drahými technologiemi pro dosažení plné kapacity,“ upřesnil Zuntych. Všem napojeným obcím a městům svaz garantoval stoprocentní dodávku pitné vody.
Zdroj: Právo

Scroll to Top