Čistírna ve Frýdku-Místku bude mít zmodernizované aktivační nádrže

blank

Díky šestimilionové opravě bude mít frýdecko-místecká čistírna nových 2406 provzdušňovacích elementů v aktivačních nádržích. Zaměstnanci v těchto dnech připravují k opravě druhý koridor aktivačních nádrží. Práce na prvním koridoru jsou hotovy a celkový konec opravy se předpokládá na červenec. Média o tom informovaly SmVaK Ostrava v tiskové zprávě. 

Čistírna odpadních vod pro Frýdek-Místek byla vybudovaná v přilehlém Sviadnově a je v provozu od roku 1967. Kompletně byla čistírna rekonstruována před více než dvaceti lety a kapacitně slouží pro zhruba 170 tisíc ekvivalentních obyvatel.

Práce probíhají za plného provozu čistírny, která vypouští vyčištěnou vodu z frýdecko-místeckých domácností a podniků a okolí do Ostravice. „Aktivační nádrže tvoří pomyslné srdce čistírny odpadních vod. Aerobní bakterie zde za přístupu vzduchu, který do nádrží vháníme, odstraňují naprostou většinu organického znečištění vody, dále pak sloučeniny dusíku a fosforu. Právě aerační elementy v těchto nádržích si zaslouží kvůli svému opotřebení výměnu, aby dokázaly rovnoměrně provzdušňovat aktivační směs,“ uvádí ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Jan Tlolka.

Kromě výměny aeračních elementů bude na programu výměna šesti ponorných míchadel a šesti oximetrů, které slouží k měření a zajištění optimální koncentrace rozpuštěného kyslíku. Před výměnou musí zaměstnanci SmVaK Ostrava sestoupit několik metrů do vypuštěných nádrží a v nesnadných podmínkách připravit pracoviště k umístění jednotlivých technologií.

„Frýdecko-místecká čistírna má dva koridory aktivačních nádrží. My je musíme opravovat postupně, abychom zachovali plný provoz vždy jednoho z nich a zajistili čištění odpadních vod v objemu, jak do čistírny přitékají,“ přibližuje Tlolka.

SmVaK Ostrava patří k nejvýznamnějším vodárenským společnostem v České republice a je klíčovým dodavatelem pitné vody v Moravskoslezském kraji. Na provozovanou kanalizační síť o délce 1837 kilometrů je napojeno přes půl milionu obyvatel.

Scroll to Top