V Okříškách vyschla kvůli klesající hladině podzemní vody hřbitovní studna

blank

Studna na hřbitově v Okříškách na Třebíčsku zůstávala během suchého léta krátkodobě bez vody i v minulosti. Nikdy však úplně nevyschla. Podle oborníků je vysychání kopaných studen kvůli klesající hladině podzemní vody běžné. Zarážející je však skutečnost, že k tomu došlo už začátkem června. „Většinou to přichází až v červenci. Kopané studny mají menší a menší vydatnost. Je to trend posledních let,“ řekl Pavel Vosátka z třebíčského odboru životního prostředí. 

Třebíčská vodárenská společnost Vas odebírá vodu z prameniště v Heralticích, které už postihlo sucho také. Vývoj sledujeme s obavami, ale důvod k panice není. Zdrojů máme v naší soustavě víc, právě jsem ve Štítarech na Vranovské přehradě a zde je vody dost,“ sdělil v pátek odpoledne ředitel Vas Jaroslav Hedbávný. 

Od loňského roku stojí na hřbitově nová kašna, kterou tam nechali radní umístit při rekonstrukci hřbitova, protože zejména starší lidé si stěžovali na fyzickou náročnost pumpování ze studny. Kašna měla čerpat vodu právě ze studny a jako záložní zdroj měl sloužit veřejný vodovod, na který však zatím kašna připojená není, což by se mělo změnit v nejbližších dnech.

Lidé upozorňovali na výpadky pumpy už před šesti lety. Technické služby studnu vyčistily, což však mělo pouze krátkodobý efekt. Obec chtěla studnu také prohloubit. To se ale kvůli dnu ležícímu ve skále nepovedlo. Hloubka studny je devět metrů.

Foto:  www.okrisky.cz

Zdroj: Třebíčský deník

 

Scroll to Top