V Jihočeském kraji získali miliony korun na domovní čistírny odpadních vod

blank

V počtu žádostí o příspěvek na domovní čistírny odpadních vod u ministerstva životního prostředí jsou zatím obce z Jihočeského kraje  nejúspěšnější. Pět z nich získá přes 17 milionů korun. Souhlas s poskytnutím dotace předal několika jihočeským obcím ministr životního prostředí Richard Brabec.

V dotačním programu je alokováno 100 milionů korun a o příspěvek v celkové výši 72 milionů zatím požádalo 16 obcí. Žádosti lze podávat do konce letošního listopadu. Zmiňovaných sto milionů korun je uvolněno z Národního programu Životního prostředí. Díky dotaci vznikne v jižních Čechách 162 domovních čistíren odpadních vod, které zlepší kvalitu vody pro 900 obyvatel obcí Albrechtice nad Vltavou, Běleč, Dvory nad Lužnicí, Košín a Vilice.

Jihočeské obce jsou velmi pravděpodobně nejlépe připravené. Asi víc cítí, že problém tady je. Starostové říkají, že čekali, až to někoho napadne. Nic podobného dřív nebylo, obce byly odkázány pouze na Operační program Životní prostředí, který je administrativně náročnější. Protože v menších obcích nemá starosta často ani sekretářku, vymysleli jsme programy na klíč především pro menší obce. A jižní Čechy jich mají hodně,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec. Albrechtice nad Vltavou vybudují soustavu domovních čistíren díky osmimilionovému příspěvku, který se malé obci podařil získat.

Scroll to Top