Ostravské vodárny a kanalizace představily systém odpočtu vodoměrů

blank

Společnost, která dodává vodu zhruba pro 300 tisíc Ostravanů, zákazníkům nově přinese neustále aktualizovaný přehled o spotřebě vody. V případě, že jim například bude unikat voda z vlastních rozvodů, může OVAK zákazníkům ušetřit i peníze. Média o tom informovali zástupci společnosti.

Nový systém funguje na základě odečtu dat z vysílačů, které jsou instalovány na vodoměry. Každých šest hodin vysílače odesílají data na přijímače, které je přenáší do datového úložiště a dále do informačního systému. Podle vodohospodářů řetězec nepřenáší žádné osobní údaje odběratelů.

„Zákazník bude mít přístup ke svým datům a uvidí aktuální spotřebu na daném odběrném místě. Uvidí stav na vodoměru, může si analyzovat i historicky, jakou měl spotřebu, protože jsou tam na portálech udělané různé přehledy v grafech a v různých datových strukturách,“ řekla obchodní ředitelka Kateřina Dančová.

Náklady na zprovoznění systému se pohybují v řádech milionů korun, ale přinesou úspory firmě i zákazníkům. „Pakliže o to projeví zájem, mohou dostávat upozorňující e-maily na anomálie, které mohou nastat na jejich vnitřních rozvodech vody. „Ušetří tím i naše společnost, protože omezíme počet fyzických odečtů, budeme zákazníka méně rušit, snížíme rizika bezpečností práce, která jsou spojena s tím, že naší odečítači musí sestupovat do hlubokých šachet,“ řekl generální ředitel společnosti Petr Konečný.

Nový systém se týká zákazníků OVAKu, kteří vlastní svůj vodoměr, firem a správců bytových domů. Využívat ho nemohou obyvatelé v bytových domech, protože tam jsou zákazníky OVAKu majitelé domů a vysílač je umístěn na vstupním vodoměru do domu. Konečný dodal, že výhledově budou chtít systém nabídnout i majitelům bytových domů.

Zákazník, který vysílačem disponuje, dostane například upozornění, když mu prudce stoupne spotřeba vody. Díky novému systému se na případnou závadu přijde dříve, a sníží se tak i škoda, kterou odběrateli únik vody způsobí. Projektový manažer Peter Ostrák uvedl, že několik podobných případů se už podařilo zachytit.

Vysílače je možné umístit jen na vodoměry, které jsou kompatibilní s novou technologií. Staré vodoměry postupně OVAK nahrazuje novými. Zatím vodohospodáři instalovali vysílače převážně v městských částech spadajících pod obvod Ostrava-Jih a dále chtějí pokrýt celé město.

Scroll to Top