Voda je úžasné téma, říká ředitel školy, která vyučuje vodohospodářství 120 let

blank

Vyšší odborná škola stavební a Střední škola stavební Vysoké Mýto v sobotu 10. června oslaví 120 let od svého založení. Škola je výjimečná historií i vodohospodářským oborem, který se na škole vyučuje od roku 1897.

„Mejtská vodárna, jak se dodnes škole s vodohospodářskými kořeny říká, je v naší republice pojem a její absolventi jsou na ni patřičně hrdí. Rovněž její dnešní zaměření na vodohospodářské, dopravní a pozemní stavitelství činí tuto školu významnou v celostátním měřítku,“ uvedl krajský radní zodpovědný za školství Bohumil Bernášek.

Škola má ve třech vzdělávacích stupních 260 studentů a obor Vodohospodářské stavby je nejstarším studijním zaměřením. Nabízí také řadu dalších technicky orientovaných oborů. „Bohužel demografická křivka a menší zájem o technické obory se projevuje ve sníženém počtu žáků a studentů. Ale věřím, že se situace v příštích letech zlepší. Neustále se potvrzuje velká potřeba našich absolventů ze všech tří vzdělávacích stupňů a ze všech oborů. Když mluvím s odborníky z praxe, říkají, že potřebují naše absolventy jako sůl. Voda je úžasné téma – kdo má rád přírodu, životní prostředí a chce opravdu pomáhat lidem, tak je to pro něho velice zajímavý obor,“ řekl ředitel školy Pavel Vacek.

Škola se otevře pro veřejnost v sobotu 10. června v osm hodin ráno. Pořadatelé čekají zájem o hydrotechnickou laboratoř s unikátním zařízením, které předvádí fyzikální procesy, jež se odehrávají při různých režimech proudění vody. Škola se může pyšnit i vítězstvím v celorepublikové soutěži o nejlepší středoškolský web.

Zdroj: Idnes.cz

Foto: Idnes.cz

 

 

 

Scroll to Top