V Ústeckém a Libereckém kraji chtějí snížit cenu vody

blank

Ústecký a Liberecký kraj jsou připraveny jednat se Severočeskou vodárenskou společností o možnostech a podmínkách majetkového vstupu. Cílem obou krajů je snížit ceny vody pro odběratele. Médiím to sdělil ústecký hejtman Oldřich Bubeníček.

Obyvatelé na severu Čech platí za vodu nejvíce v republice. „Snaha je, aby se situace změnila. Rádi bychom, aby se cena vody dostala na rozumnou úroveň v porovnání se zbytkem republiky,“ uvedl hejtman. Akcionáře SVS tvoří téměř 500 měst a obcí a podle stanov nikdo jiný akcionářem být nemůže. Vodárenskou infrastrukturu spravují a provozují Severočeské vodovody a kanalizace, ve kterých má SVS podíl 49 procent. Majoritním akcionářem SČVaK je francouzská Veolia. Smlouva mezi SVS a SČVaK o provozu vodárenské infrastruktury končí v roce 2020. Oldřich Bubeníček by měl nyní vést jednání s Libereckým krajem, městy, obcemi a vedení SVS.

O dalším postupu se rozhodne na brzké valné hromadě. Jednou z variant je, že SVS odkoupí od Veolie balík akcií. Ve hře však zůstává i možnost, že vodárenská společnost prodá akcie někomu jinému. „Musíme počkat na rozhodnutí akcionářů,“ řekl Bubeníček.

Jako záložní řešení se v roce 2016 na valné hromadě SVS uvedlo založení nové stoprocentní dceřiné společnosti, která by se v případě selhání výše uvedených jednání stala novým provozovatelem vodohospodářské infrastruktury po roce 2020. „Nabídli jsme, že pokud by SVS měla problém se kapitálově vyrovnat s Veolií, mohly by kraje vstoupit jako strategičtí partneři. Vnímali bychom kraje jako garanty, jakési strategické partnery pro to, aby se hospodaření s vodou dostalo zpátky pod veřejnou kontrolu,“ sdělil ČTK místostarosta Štětí Miroslav Andrt.

Scroll to Top