Unikající fekálie z čistírny odpadních vod řeší inspekce i povodí

blank

Chatař Miloš Šafránek našel v Ostré na Nymbursku potrubí, ze kterého do slepého ramena Labe vytékala páchnoucí tekutina. Uvědomělý občan, který na trubku narazil při projížďce na pramici, o této skutečnosti informoval policii.

Miloš Šafránek na problém upozorňoval opakovaně a na příslušné úřady už zaslal žádost o prošetření celé situace. Hodinu potom, co na konci května o unikajících fekáliích informoval policii, na místo dorazili muži zákona i se starostkou obce, ale z potrubí už nic neteklo. Podle Šafránka páchnoucí obsah pochází z vývodu čistírny odpadních vod. Na místo přijel i hasič, který potvrdil, že z trubky unikají fekálie a provedl fotodokumentaci.

Do vyšetřování se pustila i Inspekce životního prostředí

V současnosti už se daly věci do pohybu. Obec společně s firmou, která má nad čistírnou odpadních vod technologický dozor, zahájila pátrání po příčině problému, o němž byla informována i Česká inspekce životního prostředí. Podnět na inspekci poslal ve spolupráci s Ostrou i odbor životního prostředí v Lysé nad Labem.

Je na vině malá kapacita čistírny?

Podle Miloše Šafránka má čistírna odpadních vod nedostatečnou kapacitu a stává se, že nevyčištěné odpadní vody vytékají právě do slepého ramena Labe. Šafránek se proto obrátil také na Povodí Labe, jehož pracovník Aleš Krška potvrdil, že státní podnik o problému ví. „Obec si musí vyžádat od všech chatařů doložení likvidace odpadních vod. V lokalitě jsou lidé, kteří tam celoročně bydlí. Pokud někdo doloží, že si nechal vyvézt septik jednou za rok, je něco špatně. Naši lidé se byli na místě podívat a zjistili, že podobných výpustí jsou tam desítky,“ upozornil Aleš Krška.

Důležitý je obsah, který smí obec z čistírny vypouštět

Povodí Labe čeká na výsledky odebraného vzorku. „Na čistírně mi řekli, že některé výsledky jsou mnohonásobně vyšší, než bývá normál, ale jestli jde o fekálie, není možné určit. Prý záleží na tom, co smí obec z čistírny vypouštět,“ neskrýval své znepokojení chatař. Mluvčí Inspekce životního prostředí Jana Jandová potvrdila, že se případem zabývají, provedli v lokalitě potřebná šetření a s vodoprávním úřadem zjišťují všechny okolnosti případu.

Scroll to Top