Novou technologii na odstranění uranu z vody dodá Inform Consult Aqua

blank

Ve Městě Libavá, které vzniklo teprve v roce 2016 vyčleněním z Vojenského újezdu Libavá, byl letos na jaře zjištěn vyšší obsah uranu v pitné vodě. Pro těhotné ženy a děti bylo zajištěno náhradní zásobování.

Město čerpá vodu ze zdroje Velká Střelná. Cena nové technologie, která odstraní uran z  vody, činí 5,4 milionu korun. Informaci sdělila Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. „Laboratoř na základě rozsáhlého rozboru pitné vody z vodního zdroje Velká Střelná zjistila, že uran, který je ve vodě přítomný, pochází z přírodního zdroje a ve vodě se vyskytuje vlivem horninové skladby půdy,“  Speciální technologii dodá firma Inform Conslut Aqua, se kterou již armáda podepsala smlouvu.

Zhotovitel zakázky realizoval obdobnou technologii už ve dvanácti úpravnách pitné vody v České republice a má nezbytná povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Ve Velké Střelné, úpravně pitné vody pro Město Libavá, dělníci provádějí technickou přípravu na instalaci technologie, která by měla být v plném provozu už koncem letošního června.

Scroll to Top