Ve středních Čechách prozkoumají možnosti ochrany před bleskovou povodní

blank

Hejtmanství Středočeského kraje si nechá vypracovat studii za téměř 30 milionů korun. Analýza prozkoumá možnosti ochrany před bleskovou povodní, která potenciálně hrozí u Berounky a Výrovky. Experti také navrhnou, jak bojovat proti vysychání řek. Informoval o tom mluvčí hejtmanství Pavel Lochař.

Na konci května schválili krajští radní vypsání tendru na zpracování studií. Podle radního pro oblast životního prostředí Ivo Šance by měli ve středních Čechách rádi do konce roku 2019 jasnou představu, jak budou postupovat s protipovodňovými opatřeními.Povodí Vltavy v roce 2016 představilo studii proveditelnosti poldru na řece Berounce, kterou však Středočeský kraj odmítl. Povodí nakonec označilo záměr jako neuskutečnitelný.

U Berounky se musí posoudit zhruba 200 kilometrů vodních toků. V lokalitě žije téměř 400 tisíc obyvatel. V případě Výrovky je to 80 kilometrů vodních toků a v oblasti žije kolem 70 tisíc obyvatel. Středočeský kraj by se rád pustil i do zpracování obdobné studie v povodí Sázavy, na kterou získala společnost Povodí Posázaví třináctimilionovou dotaci z evropských zdrojů. Podílet se na projektu má opět i Povodí Vltavy.

Scroll to Top