Děčínskému akvaparku v krajním případě hrozí, že přijde o vodu

blank

Děčínský akvapark bude během letní sezony fungovat v omezeném provozu. Ve vnitřním bazénu se budou měnit tobogany a ve venkovní části se musí sanovat téměř čtyřicet let starý geotermální vrt, ze kterého čerpalo koupaliště dlouhodobě vodu. Upozorňuje na to portál Idnes.

Na geotermálním vrtu se podepsalo stáří. Uniká z něj voda a kromě její ztráty také hrozí neřízený únik tlakové vody. Podle mluvčí radnice Markéty Lakomé začne specializovaná firma vrt opravovat ještě v první polovině června. V Děčíně se nachází celkem sedm vrtů a právě ten s označením DC1 je nejstarší ze všech. Pokud by kvůli vrtu vznikla ekologická škoda, ohrozila by i vrty v okolí.

Koupaliště momentálně odebírá vodu z vrtu č. 4. Voda z něj je však příliš teplá a pro horké léto není ideální. Ve hře jsou tři varianty, jak lapálie s vrtem DC1 vyřešit. První možností je oprava do hloubky 265 metrů, druhá varianta spočívá v opravě až do hloubky 423 metrů a třetím, krajním řešením, je i úplná likvidace vrtu.

„Jak to bude, je teď věštění z křišťálové koule. Musíme se dostat do hloubky 160 metrů, pak se rozhodne, co dál. Přikláníme se ale k záchraně. Kdyby se náhodou stalo něco s vrtem 4, který měl havárii už v roce 2006, byla by hala kompletně bez vody,“ podotkl ředitel akvaparku Igor Bayer. Areál čeká také výměna dvou venkovních toboganů za pět milionů korun.

Scroll to Top