Nárůst nárazových odběrů pitné vody je ve Středočeském kraji extrémní

blank

Vodohospodářům přibývají s příchodem veder další starosti. Během posledních dní mohli čtenáři v našem zpravodajství zaregistrovat několik článků ohledně hrozícího nedostatku vody na některých místech ve středních Čechách.

Vedení Hořovic na Berounsku například upozorňuje své občany před napouštěním zahradních bazénů z veřejného vodovodu, obdobný problém v současnosti mají i v Lysé nad Ladem na Nymbursku.

V některých středočeských lokalitách se množství odebrané vodě začíná blížit distribučním limitům vodovodní sítě. Krajní situace by mohla nastat v případech, kdy se začne odebírat velké množství vody najednou. Jako příklad uvedly Středočeské vodárny odpolední hodiny, kdy se předpokládá návrat většiny odběratelů ze zaměstnání. V takových případech však podle vodáren nejde o problém v nedostatku vody ve zdrojích, ale o překročení kapacity místních distribučních sítí.

„Chtěli bychom požádat občany, aby v těchto dnech omezili používání pitné vody na zalévání. V případě, že nelze pro zálivky využít jiný zdroj, doporučujeme odběratelům zalévání rozložit do delšího časového úseku během celého dne, a naopak jej omezit v podvečerních a večerních hodinách. Eliminují se tak možné problémy, způsobené nárazově zvýšeným odběrem pitné vody v jednom časovém okamžiku,“ uvedl manažer provozu vodovodů ze Středočeských vodáren Václav Kodeš.

Středočeské vodárny vyzývají občany k napouštění domovních bazénů vodou z cisteren, které společnost jejich vlastníkům každoročně nabízí.

Scroll to Top