Kolešovice postaví vodovod za 50 milionů korun

blank

Nedostatek pitné vody by už neměl trápit obyvatele Kolešovic a přidruženého Heřmanova a Zderazi na Rakovnicku. Rozsáhlá výstavba kanalizace nebyla jedinou vodohospodářskou investicí v obci. Teď je na řadě stavba vodovodu.

Lidé v obci s devíti stovkami obyvatel nyní využívají k pití vodu ze studní nebo vrtů. Ta má však vysoký obsah dusičnanů a železa. V obci je přitom mateřská i základní škola a domov seniorů.

„Máme udělenou výjimku. V základní a mateřské škole je jeden kohoutek s upravenou vodou. Kuchyně Rakochmelu, kde se pro ně vaří, čerpá vodu ze studny na faře, kde je jako v jedné z mála v Kolešovicích nezávadná voda. Je v ní ale vody méně, takže pokud by došla, museli bychom zajistit obědy jinde, nebo přistavit cisternu,“ uvedl Martin Dvořák, starosta Kolešovic.

Stavba vodovodu začne zřejmě na jaře 2018. Zdroje vody jsou prozatím dostatečné. Ke stávajícím vrtům přibudou dva záložní s menším průměrem. V místě se bude nacházet i úpravna vody, ze které se bude čerpat voda přes Kolešovice okolo hřbitova a dále přes pole do Heřmanova, kde se postaví dva zemní vodojemy. Z nich půjde voda do celé vsi a s využitím čerpadel až do Zderazi.

„Už jsme měli vydané povolení i územní rozhodnutí, ale začátek stavby se pořád protahoval. Potřebovali jsme mít smlouvu o homogenizaci a uložení hlavního vodovodního řadu do pozemku Středočeského kraje,“ konstatoval starosta. Obec už požádala o dotaci ministerstvo životního prostředí. Všechny vodovodní přípojky zaplatí Kolešovice ze svých prostředků.

Zdroj: Rakovnický deník

 

Scroll to Top