V Lysé nad Labem začínají mít obavy, město varuje před možným nedostatkem ...

blank

Devítitisícové město na Nymbursku zažilo koncem května třicetistupňová vedra, která však mnoha obyvatelům, především vlastníkům zahradních bazénů, příliš radosti neudělala. Vedení Lysé nad Labem vydalo upozornění na problémy s nedostatkem vody.

Ve středočeské Lysé nad Labem mají bohaté zkušenosti, jak bojovat s nedostatkem vody. Palčivou situaci totiž zažívají rok co rok. Starosta města Jan Burian uvedl, že podstata současného problému, který je umocněn nedostatkem vody v městském vodojemu, tkví v napouštění bazénů a častém zalévání. Při vysokém odběru vody je rovněž nedostatečný výkon čerpadel.

Lidé dávají své znepokojení najevo i na sociálních sítích. „Pár dní je slunečno a už máme Ve Skále odstávku vody. Patrně budeme z připravených cisteren čerpat do prvního deště. Jak bude situace nadále řešena, jsem se nikde nedočetla. Vodné a stočné si ale samozřejmě zaplatíme v plné ceně,“ napsala například jedna z rozhořčených obyvatelek.

Podle referentky vnějších vztahů Jany Křížové město chce, aby se každý občan Lysé zamyslel nad tím, jak by mohl vodu úsporněji využívat. Křížová uvedla, že město se pochopitelně snaží, aby k vyčerpání především pitné vody nedošlo. Pokud by se tak stalo, má radnice připraveno náhradní řešení.

Město však chce najít dlouhodobější řešení a pro letošní rok připravuje rekonstrukci vodojemu, která by zvýšila jeho kapacitu. Vyloučeno není ani zřízení nového vrtu a jeho následné připojení do sítě. „Tato opatření by do budoucna měla zajistit dostatečné zásobování vodovodní sítě v případě zvýšených požadavků na spotřebu vody,“ dodala Jana Křížová. 

Zdroj: www.ctidoma.cz

 

 

 

 

Scroll to Top