O Dešťovku je mimořádný zájem

blank

V pondělí 29. května začal od deseti hodin Státní fond životního prostředí přijímat žádosti o dotace v rámci nového programu Dešťovka. Ministerstvo životního prostředí už po několika hodinách hlásilo o příspěvek velký zájem.

V programu je k dispozici 100 milionů korun. Jen v pondělí 29. května přijal fond během sedmi hodin 1215 žádostí v hodnotě 58,7 miliónu korun. Dalších 1370 žádostí je rozpracovaných. Jedna domácnost může podle MŽP získat nejvýš 105 tisíc korun. Lidem stát přispěje na systémy, prostřednictvím kterých mohou využívat dešťovou vodu k zavlažování zahrádek, splachování toalet nebo úpravu odpadní vody z koupelen, kterou mohou občané použít jako užitkovou.

„Sto miliónů korun, které máme v první vlně pro program vyčleněny, stačí odhadem na tři až pět tisíc žádostí. Na základě zájmu, ale také podle kvality žádostí, které nám fyzicky přijdou, budeme uvažovat o přidání dalších peněz. Každopádně jsou pracovníci SFŽP připraveni hodnotit žádosti okamžitě a do tří neděl můžeme mít jasno,“  uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec, který přemýšlí, že by se ještě letos v létě mohla vypsat druhá fáze dotačního programu, ve kterém by bylo opět sto milionů korun. Při vyčerpání alokace programu bude příjem automaticky zastaven.

Dotace mohou čerpat domácnosti z celé České republiky, ale nejjednodušší část Dešťovky, která je určena na využití srážkové vody na zalévání zahrady bude dotována jen v místech silně postižených suchem. Jedná se například o Frýdecko-Místecko, Vysočinu nebo také Znojemsko. 

„Ten nejjednodušší systém, spočívající v pořízení nádrže na dešťovou vodu, kterou budou lidé využívat pouze na zalévání zahrady, podpoříme jenom v oblastech, ve kterých se již nyní potýkají s nedostatkem vody. Například tam, kde bylo v posledních třech letech zásobování vodou nutné zajistit cisternami nebo platil zákaz zalévání a napouštění bazénů,“ přiblížil Brabec.

V případě nejjednoduššího systému se dotace může vyšplhat na 55 tisíc korun. Jestli patří daná obec podle kritérií programu mezi suchem postižené oblasti, lidé prokážou formou písemného stanoviska obce nebo odkazem na veřejně dostupné dokumenty.  „Pokud žadatel svou obec v seznamu nenajde, nemusí to ještě znamenat, že jeho obec do suchem postižené oblasti nespadá, ale že jsme od dané obce ještě neobdrželi vyjádření. V takovém případě musí žadatel individuálně doložit naplnění kritérií stanoviskem obce nebo odkazem na internetové stránky,“ doplnil ředitel SFŽP Petr Valdman.

 Zdroj: novinky.cz 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top