Nová kanalizace musí vydržet sto let

blank

Severočeská vodárenská společnost začala opravovat 91 let starou kanalizaci a 107 let starý vodovod v Ústí nad Labem. Původní kanalizační stoku nahradí kameninové a sklolaminátové potrubí. Informoval o tom Ústecký deník.

„Stoka vede v hloubce zhruba tři a půl metru. Kamerová prohlídka ukázala její špatný technický stav. Vysokou korozi, místy i nad padesát procent, chybějící dno a vznikající dutiny, kvůli nimž hrozí, že se celá propadne,“ popsal mluvčí SVS Jiří Hladík.

Souběžně nad kanalizací vede v hloubce 1,5 metru litinový vodovod z roku 1910 a ocelový vodovod, který tam byl položen v roce 1995. SVS nakonec rozhodla, že poruchové úseky vodovodního řadu vymění zároveň s kanalizací. V Moskevské ulici použije kameninové potrubí, které je dlouhé přes 365 metrů, a sklolaminátové potrubí dlouhé více než 129 metrů. Vodovodní potrubí přesáhne 271 metrů a stavba přepojí všech 64 domovních kanalizačních a 16 vodovodních přípojek. Zrekonstruovány budou také kanalizační šachty. Akce bude stát zhruba 13 milionů korun.

„Projekt počítal s bezvýkopovou technologií. Vzhledem k dohodě se společností ČEZ, která bude souběžně měnit parovod, můžeme použít klasickou metodu výkopů, což je ekonomičtější a jednodušší. Termín dokončení je stanoven na červenec 2018. Nový vodovod a kanalizace by měly vydržet při správné údržbě dalších sto let,“ dodal Marek Güttner, který provádí na stavbě technický dozor. 

Scroll to Top