Veolii může čekat konec provozování vodáren ve Zlínském kraji

blank

Po severních Čechách stojí před Veolií další problém. Ministerstvo zemědělství totiž nařídilo zlínskému krajskému úřadu zahájení řízení, na jehož konci může být konec provozování vodovodů a kanalizací společností Moravská Vodárenská. Ta patří francouzskému koncernu Veolia a provozuje vodohospodářskou síť na Zlínsku. Tématem se zabývala MF Dnes.

Vodohospodářská síť na Zlínsku patří Vodovodům a kanalizacím Zlín. Soud po 13 letech zrušil platnost valné hromady společnosti VaK Zlín, prostřednictvím které se otevřela cesta k provozování infrastruktury Veolii.

„Pravomocné rozhodnutí soudu o zrušení platnosti usnesení valné hromady z roku 2004 představuje pro krajský úřad velmi vážný důvod pro zahájení řízení o zrušení povolení k provozování vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu z moci úřední,“ uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Kraj první dva pokusy ke zrušení licence odmítl. Kdyby však o odebrání licence rozhodl, neznamená to konec zásobování s vodou. Musel by vyhlásit stav nouze a síť nechat obhospodařovat stávajícího provozovatele.

Proti vstupu Veolie do zlínského vodárenství dlouhodobě bojuje Radek Novotný, podle kterého rozsudky umožnily, aby Veolia odešla. Podle něj se však k odchodu soukromé společnosti politici na Zlínsku nemají.

Největším akcionářem je město Zlín, které chce počkat na další soud. Ten bude řešit platnost smluv o nájmu a provozu vodáren. Situaci na Zlínsku budeme nadále sledovat.

Scroll to Top