V Bouzově na Olomoucku se pouštějí do historicky největší investice

blank

Obec Bouzov, která je známá především přilehlým stejnojmenným hradem, chystá odkanalizování. Kilometry potrubí a čistírna odpadních vod budou stát 100 milionů korun. Obec však  pro realizaci projektu nutně potřebuje dotaci. Informoval o tom Olomoucký deník.

V Bouzově část odpadních vod vypouští do stok na dešťovou vodu, odkud se dostávají do Třebůvky. V podhradí připravují odkanalizování dvou nejhustěji osídlených částí Bouzova, Podolí a Jeřmaně, nad níž postaví obec čistírnu odpadních vod. Na kanalizaci se napojí dvě třetiny obyvatel. Klíčové je pro obec napojení hradu, který ročně navštíví sto tisíc lidí. Hrad vlastní čistírnu nemá.

Řadě místních se pochopitelně nelíbí, že se zvýší cena stočného. V Bouzově už proběhla jednání s projektantem a vedení obce vysvětlilo občanům, proč se musí spustit největší investice v historii obce, která by v budoucnu riskovala pokuty. Výjimku má Bouzov do roku 2020. Za tři roky už chce stavět. Nepůjde to však bez dotace, protože se čtyřicetimilionovým rozpočtem by to obec na Hané sama nezvládla. Žádost o dotaci zašlou na ministerstvo životního prostředí.

Odkanalizování hradu a zhruba tisícovky obyvatel se podepíše na pravém přítoku řeky Moravy – Třebůvce. Sice se pročistí, ale rozpaky akce budí především u rybářů. Podle Rostislava Heidenreicha z rybářského svazu Lovosice je někdy voda tak čistá, že ryby nemají kvůli absenci planktonu potravu.

Foto: Turistický atlas

 

Scroll to Top