Téměř čtvrtina obyvatel Středočeského kraje nemá kanalizaci ani vodovod

blank

Kam putují splašky od více než čtvrtiny obyvatel ve středních Čechách? V mnoha případech do přírody. Navzdory blízkosti hlavnímu městu a vysoké zaměstnanosti mají paradoxně obyvatelé kraje z pohledu napojení na vodovody a kanalizaci jedny z nejhůře vybavených domácností v České republice. Největší problémy mají především menší obce. Podle Českého statistického úřadu nemá ve středních Čechách kanalizaci asi 370 tisíc lidí. Informoval o tom deník Právo.

V Zákolanech na Kladensku plánuji vybudování kanalizace řadu let. Problém je však v systému dotací, kdy obce nemají prostředky ani na spolufinancování investice. Podle nových pravidel totiž dotace pokryje maximálně dvě třetiny nákladů. Dříve to bylo až 90 procent. Podle zákolanské starostky Lenky Wittlichové by obec v případě spuštění budování kanalizace musela zapomenout na všechny další investice, jako jsou rozšíření školy, cyklostezky, opravy obecních budov a podobě.

Stavba jedné čistírny vyjde na desítky milionů korun, ale malé obce do 500 obyvatel mají rozpočet maximálně ve výši jednotek milionů. Dotace mohou získat ze Státního fondu životního prostředí a ze středočeského infrastrukturního fondu, ve kterém je 160 milionů korun a vypsalo ho středočeské hejtmanství.

Vysoké náklady na stavbu vodovodů a kanalizace se pak promítají do ceny za vodné a stočné a lidé tak na vesnicích platí násobně vyšší cenu než lidé ve městech.

 

Scroll to Top