Hygienici v Moravskoslezském kraji začali kontrolovat kvalitu vody

blank

V letošním roce odeberou hygienici v Moravskoslezském kraji vzorky na 23 místech, která lidé využívají ke koupání. Kontroly budou provádět až do konce srpna. Větší problémy zatím hygienici neobjevili. Informovala o tom ČTK krajská hygienička Helena Šebáková.

První odběry se konaly na Novojičínsku a Frýdecko-Místecku. Jednalo se například o nádrže Kacabaja v Hodslavicích, Údolí mladých v Bílovci nebo nádrž v Bašce. Dále se pozornost hygieniků přesunula na vodu ve Slezské Hartě na Bruntálsku nebo Stříbrném jezeře v Opavě.

Podle Šebákové analýzy prokázaly vyhovující kvalitu vody ke koupání ve všech nádržích kromě Bašky. Šebáková také připomněla, že se v nádrži Brušperk v posledních letech objevily cerkárie, které způsobují zarudnutí kůže, vyrážku a intenzivní svědění.

„Na základě charakteru nádrže s přítomností vodního ptactva, vodních plžů a vodní vegetace se dá předpokládat, že se situace bude opakovat i v letošní koupací sezóně. V této souvislosti je nutno koupání v nádrži považovat za rizikové,“ doplnila Šebáková.

Scroll to Top