Ve Zlínském kraji vznikne do roku 2028 jedna z největších přehrad na ...

blank

Dlouhá cesta, na jejímž konci by měla stát přehrada Vlachovice, čeká ministerstvo zemědělství a Povodí Moravy. Vodní dílo výrazně ovlivní okolní krajinu. Chystá se také vytvoření týmu koordinátorů, kteří budou komunikovat se zástupci dotčených obcí. První odhady hovoří o nákladech ve výši 5,5 miliard korun. Tématem se zabýval zpravodajský portál novinky.cz.  

„V katastru obcí Drnovice, Újezd u Valašských Klobouk, Vlachova Lhota, Vlachovice, Vysoké Pole, Tichov vznikne do konce roku 2028 jedna z největších přehrad na Moravě, která bude obyvatele zásobovat pitnou vodou,“ sdělila krajská tisková mluvčí Renata Janečková. Akci chystá ministerstvo zemědělství společně s Povodím Moravy.

„Ještě před několika lety problém zásobování pitnou vodou obyvatelé Vlachovic a přilehlých obcí moc netrápil. Vlivem klimatických změn se však situace mění. Zásoby podzemních vod se snižují, domácnosti už teď musejí být v exponovaných měsících zásobovány vodou z cisteren. O zákazu zalévání zahrad, napouštění bazénů či umývání automobilů pitnou vodou ani nemluvě,“ uvedl náměstek hejtmana Zlínského kraje Josef Zicha.

Vodní dílo si vyžádá výraznou proměnu okolí. Jde především o komunikace kolem nádrže, stav čistíren odpadních vod nebo případnou erozi půdy. To všechno se podle Zichy musí vzít v úvahu. „Je před námi kus práce, ale moc se na to těším, protože tato investice změní krajinu v jedno z nejčistějších a nejpřívětivějších míst ve Zlínském kraji z pohledu bydlení i rozvoje cestovního ruchu,“ uzavřel náměstek hejtmana. Vzhledem k zásahu do krajiny se vytvoří tým koordinátorů, kteří budou komunikovat se zástupci dotčených obcí.

Podle hrubých odhadů se náklady na mimořádnou akci pohybují ve výši 5,5 miliard korun. „Tato částka v sobě zahrnuje kompenzační přírodě blízká a související opatření včetně doprovodné infrastruktury. Zpřesnění nákladů proto přinese předprojektová příprava, kterou nyní zahajujeme. Citovaná částka představuje hrubé, prvotní odhady, který budou teprve upřesněny na základě studie a projektu,“ uzavřel mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Ilustrační foto

 

 

Scroll to Top