Na Opavsku probíhá deratizace potkanů

blank

Jarní deratizace provádí Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava ve spolupráci s obcemi, městy a dalšími organizacemi každým rokem. Na Opavsku se akce týká stokové sítě o délce 280 kilometrů. „To, že se ve stejnou dobu připojí se svými prostory také města, obce či průmyslové podniky efektivitu deratizace určitě zvyšuje,“ uvedl ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Jan Tlolka. Informoval o tom Opavský deník.

V Opavě se už deratizovalo v předešlých týdnech a v některých místních částech bude likvidace potkanů pokračovat ještě do konce měsíce. Deratizace probíhá vždy dvakrát do roka. „A to na jaře a na podzim. Mimo to vždy reagujeme i na podněty občanů, kteří výskyty hlodavců nahlašují. Po ukončení jarní deratizace jsme měli v terénu ještě speciálního pracovníka, který vše zpětně kontroloval, zda se něco nového neobjevilo a případně proběhlo dočištění,“ řekla Ilona Drešlová z odboru životního prostředí opavského magistrátu. S přemnožením potkanů však v Opavě problém nemají.

Na červen je akce nachystána do Vítkova. „Městské prostory si k tomu ještě sami deratizujeme vždy jednou do roka,“ vysvětlil starosta Vítkova Pavel Smolka. Už tradičně ničí nechtěné hlodavce v Hlučíně. „Deratizace probíhá dvoufázově, přičemž ve druhé fázi se likvidují uhynulí hlodavci. Město si ji objednává u specializované firmy. Ta je zodpovědná za to, že návnady klade přímo do potkaních nor, aby neohrozily psy nebo kočky,“ vysvětlila Iveta Vařechová z odboru ochrany životního prostředí a komunálních služeb v Hlučíně.

Deratizace probíhá rovněž ve vybraných kanalizačních čerpacích stanicích a také v čistírnách odpadních vod. „Velkým problémem však zůstává vypouštění odpadních vod se zbytky potravin a přepálených olejů do veřejné kanalizace. To se stává pro potkany ideální potravou a výborně se jim pak daří rychle a nekontrolovatelně se rozmnožovat. Snažíme se veřejnost o tomto problému informovat, ale situace se bohužel zásadně nelepší,“ uzavřel Jan Tlolka.

Scroll to Top