Tábor: Kvalita vody v Jordánu se zhoršuje

blank

Ačkoliv táborská nádrž Jordán prošla před třemi lety odbahněním za více než 400 milionů korun, kvalita vody v ní je horší než před začátkem projektu. Příčinou situace je podle odborníků především nakládání s odpadními vodami v malých obcích výše v povodí, které obvykle nedisponují čistírnami a lidé nakládají s odpadními vodami neadekvátním způsobem. Vliv má i hospodaření v okolních rybnících v povodí. Informaci přinesla Česká televize.
Podle Jana Potužáka z vodohospodářské laboratoře Povodí Vltavy sledují experti množství živin ve vodě, především fosforu. Ten je zásadní pro možnost intenzivního šíření sinic.
Viditelnost pod hladinou se snížila ze čtyř metrů na metr a půl.
Jan Fišer z táborské radnice vidí největší problém v tom, že výstavbu čistíren v malých obcích nelze legislativně vymáhat. Nicméně předpokládá, že v budoucnosti se bude situace zlepšovat.
Jordán vznikl již v roce 1492 přehrazením Košínského potoka a je nejstarší přehradní nádrží u nás. Má rozlohu přes 51 hektarů a objem 3 miliony kubíků vody. Až do poloviny 19. století byl označován jako rybník, poté došlo ke změně názvu na nádrž.

Scroll to Top