Jihočeský vodárenský svaz zlikviduje 14 nepotřebných hydrogeologických vrtů

blank
JVS plánuje postupné odstranění nevyužívaných vrtů. Vynaloží na to 11,2 milionu korun. Na akci by měl svaz dostat dotaci Státního fondu životního prostředí. Informoval o tom mluvčí svazu Zdeněk Juntych.
„Tyto vrty ztratily původní smysl monitorovat stav podzemních vod. Jsou nepotřebné a pro životní prostředí představují ekologickou hrozbu. Je třeba je odborně uzavřít a zlikvidovat,“ řekl ředitel a předseda představenstva JVS Antonín Princ. Svaz získal vrty při privatizaci státního podniku Jihočeské vodovody a kanalizace. Jednalo se o 240 vrtů v Českobudějovické a Třeboňské pánvi. Některé se dodnes využívají k monitorování stavu podzemní vody. Práce na odstraňování začnou zřejmě během roku 2018.
 
„Jsou opuštěné, a často je dokonce těžké je dohledat. Jsou přitom v takovém stavu, že hrozí kontaminace podzemních vod, a může tak dojít k přímému ohrožení zdraví i života lidí. Chceme proto jejich počet významně snížit, a tím i riziko, které představují,“ sdělil ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. Podle něj mnohdy představují vrty zděděný problém obcí a měst. V loňském roce vložil fond do projektu likvidace nepotřebných vrtů 15 milionů korun.

 

Scroll to Top