SmVaK Ostrava zabezpečí téměř dva tisíce kilometrů kanalizační sítě proti množení potkanů

blank

Do kanalizační sítě míří 42 tisíc návnad pro potkany. SmVaK tak bojuje proti jejich nekontrolovatelnému množení v obcích a městech, ve kterých síť společnost provozuje. Primárním cílem je udržet počet potkanů na stabilizované úrovni. Deratizace byla zahájena na konci dubna v Českém Těšíně.

„Efektivitu deratizace zvyšuje to, když se ve stejnou dobu připojí se svými prostory a objekty také města a obce, případně průmyslové podniky, v jejichž areálech se potkani pohybují ve větším počtu. Jde především o výrobce potravin a vývařovny. Důležitá je koordinace aktivit zúčastněných stran. Můžu konstatovat, že s řadou měst a obcí je spolupráce v této oblasti velmi dobrá. Deratizace pro naši společnost realizují specializované firmy ve spolupráci s našimi zaměstnanci, kteří jim zpřístupňují kanalizační síť,“ uvedl ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Jan Tlolka.

Po Českém Těšínu se postupně nástrahy umístí na Třinecko, Frýdecko-Místecko, Karvinsko a Havířovsko. V první polovině května se začalo deratizovat na Opavsku. Vynechány nebudou ani oblasti Novojičínska nebo Frenštátska.

Kde všude deratizace také probíhá? Ve vybraných objektech kanalizačních čerpacích stanic a v čistírnách odpadních vod, kde se množství nástrah řeší individuálně podle velikosti příslušného objektu a intenzity výskytu potkanů.

 „Velkým problémem zůstává vypouštění odpadních vod se zbytky potravin a přepálených olejů do veřejné kanalizace. Tyto potraviny se stávají ideální potravou pro potkany, kterým se pak výborně daří. Rychle a nekontrolovatelně se následně rozmnožují. Snažíme se o tomto problému veřejnost informovat a vzdělávat už od základních škol, ale situace se v tomto ohledu zásadně nelepší,“ vysvětlil dále Tlolka Tlolka.

Ilustrační foto

Scroll to Top