Povodí Moravy našlo společnou řeč s místními. Hladina Letovic bude výrazně nižší ...

blank

Připravovaná rekonstrukce nádrže Letovice na Blanensku strhla bouři emocí. Povodí Moravy chtělo držet hladinu sníženou o čtrnáct metrů po dobu dvou let. Plán však vyvolal mezi rybáři a rekreanty prudkou reakci. Místní mají obavy, že v přehradě uhynou ryby a opětovné napouštění potrvá několik let. Sepsali dokonce i petici. Informuje o tom Blanenský deník.

„Současný postoj Povodí vidím jako vstřícný krok k novým jednáním. Snad se domluvíme. Přislíbili, že zájmy rybářů nebudou v pozadí,“ uvedl předseda výboru letovické rybářské organizace Radek Zemánek. Povodí Moravy totiž plánuje výrazné snížení vodní hladiny jen na dva měsíce. „My máme jasně dané podmínky ohledně bezpečnosti vodních děl, které po nás stát tvrdě vyžaduje. Přehrada je v provozu přes čtyřicet let a úpravy musíme udělat,“ řekl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák s tím, že vodní dílo má po přestavbě odolat desetitisícileté vodě.

Rekonstrukce se bude týkat koruny hráze, opevnění návodního svahu, přelivu, vývaru a odpadního koryta. Podle vodohospodářů se voda začne upouštět konce srpna. Práce budou trvat čtrnáct měsíců. Původní informace byly takové, že úpravy vodního díla budou stát asi sto šedesát milionů korun. Nyní se náklady navýší.

Scroll to Top