V Šumperku uvažují o novém systému provozování vodovodů

blank

Vodovody a kanalizace jsou v Šumperku majetkem Vodohospodářských zařízení Šumperk. Blíží se konec platnosti provozní smlouvy Šumperské provozní vodohospodářské společnosti, která patří koncernu Suez.

„Provozování zahraniční společností nepovažuji za šťastné. Síťová odvětví jsou strategické oblasti, a proto preferuji samosprávu, tedy vlastníka infrastruktury. Ve zkratce řečeno – česká voda v českých rukou, respektive moravská voda v moravských rukou. Jsem si jist, že budeme umět provozovat vodohospodářské zařízení stejně dobře jako zahraniční vlastník. Navíc dříve odváděné zisky do zahraničí budou ve společnosti zůstávat a využijí se k modernizaci. Ta se dlouhodobě projeví v příznivější ceně vody pro naše občany,“ řekl Právu starosta Zábřehu a člen představenstva VHZ František John (KDU-ČSL).

Poradenská firma už vedení VHS představila možnosti, jak pokračovat po ukončení koncese pro SPVS. O dalších krocích rozhodne v příštích měsících valná hromada . „Klíčovým rozhodnutím bude, zda provozování vyřešíme cizí společností na základě koncese, nebo budeme vodovody provozovat sami. Věřím, že se nám podaří najít takové řešení, abychom měli možnost pozitivně ovlivňovat cenu vody. V názoru na provozování vodovodů společností ve vlastnictví samospráv se shodujeme i s naším koaličním partnerem ČSSD,“ říká radní Šumperka Michael Kohajda (KDU-ČSL a NZ – Pro Šumperk).

Podle Johna jsou možnosti v zásadě tři. Vybudování vlastní provozní společnosti, odkup od nynějšího provozovatele do vlastnictví obcí a měst nebo zahájení nového koncesního řízení.

Scroll to Top