Lesy ČR zrekonstruují zeď u Jičínky

blank

Lesy ČR budou opravovat na Novojičínsku. Zeď na levém břehu řeky Jičínky v Novém Jičíně je v havarijním stavu. Stavební úpravy by měly začít ještě v květnu. Informovala o tom TV Polar.

Před osmi lety zasáhly Novojičínsko masivní povodně. Místní označili povodeň za tisíciletou. Voda dokonce dosáhla až pod okna kostela. „Došlo k největšímu poškození břehů a těch zídek, které drží i stezku do té ulice U jezu. My jsme za osadní výbor žádali o nápravu situace. Bylo to ale problematické, protože nebyl znám majitel jezu. Tím, že nám město bylo nápomocno, tak nakonec došlo k tomu, že majitelem jezu byly určeny státní lesy Frýdek-Místek” připomněl starosta Zábřehu a člen představenstva VHZ Jaroslav Perútka. Výbor požaduje i snížení jezu v blízkosti zdi. Eliminovalo by se tím riziko záplav.

Splav a zídku spravují od letošního roku Lesy ČR, které podepsaly smlouvu o předání s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Do té doby byl vlastník neznámý. „Ihned po nabytí práva hospodařit s tímto majetkem jsme zadali projekt, který má záležitost vyřešit. Je naplánována sanace části nestabilního zdiva. To bude odstraněno a svah následně zajistí kameny,” uvedla tisková mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. S opravou zídky by se mělo začít ještě v květnu.

Scroll to Top