Hradec Králové uvažuje o zvýšení podílu ve vodárnách

blank

Radnice v Hradci Králové začíná nahlas uvažovat o změně provozování vodohospodářské sítě. Infrastrukturu  provozuje soukromá společnost, lidem stouply částky za vodné a stočné a město nezískalo evropskou podporu na obnovu vodovodů. Někteří zastupitelé v Hradci proto přemýšlí o změně vztahu s francouzským koncernem Veolia. Podobnou situaci řeší už i v Libereckém a Ústeckém kraji.

Vodárenskou infrastrukturu má v Hradci od roku 2005 na třicet let pronajatou dceřiná společnost Veolie Královehradecká provozní (KHP). Město v ní drží třetinový podíl a hradecká radnice by chtěla tento podíl navýšit. Část zastupitelů by nejraději vypověděla smlouvu i za cenu sankcí úplně.

Zastupitelům vadí, že se zisky vyvádí z Česka do ciziny

„Ukázalo se, že tato skrytá privatizace byla velkou chybou. Velké rekonstrukce není možné financovat z unijních dotací, zisky přitom putují soukromé společnosti. Sliby Veolie, že se cena bude navyšovat o inflaci, byly plané. Hradec by měl aktivně jednat. Vždyť řešení této situace bylo jedním z bodů koaličního prohlášení,“ řekl zastupitel Martin Hanousek (SZ). Změnu by ráda viděla i zastupitelka Monika Stayrová (ANO). Ta má podle svých slov problém s tím, že se zisky vyvádí z Česka a KHP nemůže pobírat evropské dotace. Stayrová dále uvedla, že se situace týká širšího okolí Hradce Králové a hospodaření s vodou v Česku není dostatečně podchyceno. Ukončení smlouvy by se podle Aloise Havrdy (KSČM) nebránili ani komunisté.

Hovořme o navyšování podílu města, zní z ODS

Řešení ve svém volebním programu slibovala ČSSD a posvítit na hradeckou vodu si chce i ODS. Podle zastupitele Oldřicha Vlasáka (ODS) je ideální cesta hovořit o navyšování podílu města v KHP. Stejně situaci vidí primátor města Zdeněk Fink. „Cestou je zvyšování podílu v KHP a tím i zvyšování zisků pro město. Před deseti lety, když se smlouva podepisovala, jsme neměli odborníky a zkušenosti, které investor nabídl,“ uvedl Fink. Podle něj není možné se spoléhat na dotace z EU.

S činností KHP je primátor města spokojený

Do vodohospodářské sítě putují dnes v Hradci investice z několika zdrojů. Jedná se o příjmy hradeckých vodovodů a kanalizací, příjmy z předplaceného nájmu ve výši 300 milionů korun, státních dotací, úvěru a prostředků z okolních obcí. V oblasti spolehlivosti a investic primátor KHP chválí. „Nezažil jsem zde ani rozsáhlejší havárii, o kanály i trubky je postaráno dobře. Navíc s tím nemáme starosti – neumím si představit, že máme velkou komunální společnost, kterou řídí zastupitelé a jiní odborníci. Výhodou je, že KHP můžeme honit, když něco nefunguje,“ uzavřel Fink.

 

Scroll to Top