Z Úpravny vody Želivka poteče kvalitnější voda v roce 2020

blank

Rekonstrukce Úpravny vody Želivka skončí zřejmě za tři roky. Informoval o tom na jednání výboru pro životní prostředí předseda představenstva společnosti Želivská provozní Mark Rieder.

Co kvalitnější vodu ze Želivky zajistí? Nová hala s granulovaným aktivním uhlím za 1,24 miliardy korun. Granulované uhlí má z vody lépe odstranit pesticidy ze zemědělské výroby, hormony či fosfor obsažený například v pracích prášcích. Finanční prostředky chce Želivská provozní získat z dotace, která by měla pokrýt 60 procent nákladů. „Bylo vydáno územní rozhodnutí. Aktuálně se zpracovává dokumentace pro výběr zhotovitele. Pokud budeme mít vybraného dodavatele, získáme body navíc v žádosti o dotaci,“ vysvětlil Rieder.

Nádrž Švihov (Želivka) byla vybudovaná v letech 1965 až 1972 a surovou vodu z ní upravuje 56 pískových filtrů. Voda pak putuje do jesenického vodojemu. Úpravna vody Želivka se se svým maximálním výkonem 7000 litrů za vteřinu patří k největším a nejvýkonnějším úpravnám vody v Evropě vůbec. Vodu ze Želivky využívá ze 75 procent Praha, zbytek část Středočeského kraje a Vysočiny.

Scroll to Top