Od jezera v Ostré zmizely nebezpečné stromy

blank

Břehy jsou zbavené náletových křovin, suchých větví i stromů, které byly dokonce vyvráceny do vody. Tak to vypadá momentálně u jezera v Ostré na Nymbursku. Obec tam nechala odstranit dřeviny, které ohrožovaly bezpečnost návštěvníků a znečišťovaly vodu v jezeře.

Poslední úpravy následovaly po dokončení druhé etapy kanalizace. Výhodou byla i letošní zima, která po patnácti letech umožnila přístup ke dřevinám po zamrzlé vodní hladině. Revitalizaci jezera plánovala obec podle starostky Jany Kaucké už dlouho.

Na základě odborné prohlídky v kempu u jezera došlo i k navezení kvalitního písku na pláž, díky kterému se zvětšila její plocha. Zároveň bylo vysazeno osm dubů a plánuje se další pokračování výsadby. „To je fajn, že se do zásahu pustili. Už to bylo dávno potřeba,“ říká Alois Mojžíš z Ostré, ačkoliv byli někteří obyvatelé z počátku vůči stavebním akcím u jezera nedůvěřiví.

Jak upozornil místostarosta Václav Frank, jezero je stále vedeno jako důlní voda a koupání je tam pouze na vlastní nebezpečí. Město podniká kroky k vyjmutí prostoru jezera Sadská z této kategorie, aby vodní plocha konečně mohla sloužit rekreačním účelům.
Zdroj: Nymburský deník

Scroll to Top