Na Žďársku je málo vody, jarní tání nepomohlo

blank

Problém s nedostatkem vody trápí Vysočinu. Nepomohlo ani zvýšené množství sněhu než v předchozích letech. Jarní tání a deště dostatečný objem vody do vodních nádrží a rybníků nepřinesly.

Devět metrů pod úrovní maximální hladiny ze zásobního prostoru je vodní dílo Vír na Bystřicku. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře tento stav platí z důvodu oprav a druhé etapy sanace pilířů a navazujících stěn, mimořádné manipulace a snížení hladiny vody. Aktuálně je hladina na úrovni 455,35 metru nad mořem. Přítok do nádrže se pohybuje kolem 2,79 a odtok 1,99 metru krychlových za sekundu.

„Vodnosti toků v Kraji Vysočina odpovídají hodnotám dlouhodobého měsíčního průměru a ve většině sledovaných profilů jde o normální vodnost. Pouze Balinka v Balinách na Velkomeziříčsku je na úrovni podnormální vodnosti, a to na čtyřiadvaceti procentech dlouhodobého průměru pro měsíc květen,“ informoval Petr Chmelař.

Nedostatek vody potvrdila Petra Doležalová ze Správy chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy, která má na starost vodní hospodářství. Podle Doležalové na některých rybnících ještě nedotekla od jara voda. Jedná se například o rybník Malé Dářko poblíž Radostína. „Nad Malým Dářkem jsou rašeliniště, která byla za poslední dva roky strašně vyschlá. Ta stále nasávají vodu po zimě a nepouštějí ji dále,“ doplnila Doležalová.

Zdroj: Jihlavský deník

 

Scroll to Top