Hráz proti velké vodě v Opavě-Vávrovicích nebude, Povodí Odry projekt zastavilo

blank

Protipovodňová hráz, která se připravovala dvanáct let, měla před velkou vodou chránit části Držkovice, Palhanec a Vávrovice samotné. Nepodařilo se ale vykoupit část pozemků na české straně. Řeka Opava totiž tvoří státní hranici s Polskem a uzavíraly se kvůli ní i mezinárodní dohody. Projekt za necelých 80 milionů skončil.

Akce v Moravskoslezském kraji, která byla zařazena do dotačního programu ministerstva zemědělství, dostala definitivní stop. „Investorská příprava začala v roce 2005 a měli jsme bezpočet jednání včetně projednání s občany. S vlastníky dotčených nemovitostí jsme se snažili uzavřít smlouvy, potřebné nejen k získání územního rozhodnutí. V mnoha případech však bezúspěšně,“ uvedla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Majitelů, kteří svoji půdu nechtěli prodat, bylo hned několik. „Jde asi o osm procent potřebných pozemků, které jejich vlastníci neprodali. Důvody byly finanční, někde i technické,“ upřesnil starosta Vávrovic Miroslav Kořistka. Hráz měl tvořit sypaný val částečně kombinovaný s betonovou stěnou.

Starosta obce je zklamaný z přístupu české strany
„Při výběru ze čtyř variant projektu jsme vyšli vstříc místním lidem, aby se opatření týkala co nejméně zahrad. Jednali jsme i s polskou stranou, protože součástí projektu bylo i rozebrání nájezdu na most z jejich strany. Tam se nám to podařilo zařídit. Na české straně jsme bohužel narazili,“ netajil zklamání Kořistka.

Vávrovice náhradní protipovodňový plán nemají

Vávrovice, Držkovice a Palhanec ohrožuje velká voda pravidelně. „Z hlediska povodní je to nejrizikovější oblast, kterou máme. Rodinné domky jsou tam blízko vody, i škola je kousek od řeky,“ řekl Roman Konečný, člen Krizového štábu města Opavy. Vávrovice náhradní variantu pro protipovodňová opatření v obci nemají a podle Miroslava Kořistky to brání rozvoji obce. „Celá spodní část má stavební uzávěru nebo tam kvůli hrozbě povodní platí značná stavební omezení. Máme vysoké náklady na pojistkách. Díky hrázi by se dalo lépe stavět na dotčených zahradách, snížily by se náklady na pojistné, vzrostly ceny pozemků a nemovitostí,“ vysvětlil starosta. 

Situaci komplikuje nový občanský zákoník

Podle mluvčí Povodí Odry Vlčkové jsou při výkupech pozemků pro stavbu protipovodňových hrází problémy časté. Nový občanský zákoník totiž vodohospodářům situaci zkomplikoval. V minulosti bylo běžně, že se trvalé zábory majetkoprávně řešily až po stavbě. Dnes je trvalé zábory nutné vyřešit majetkoprávně předem.

Zdroj: MF Dnes

Ilustrační foto

Scroll to Top