Lidé platí za vodu v Ústeckém kraji téměř nejvíce v České republice

blank

O budoucnosti vodárenství v Ústeckém kraji se bude debatovat v červnu. Akcionáři Severočeské vodárenské společnosti jsou města a obce. Český statistický úřad uvedl, že cena vody v Ústeckém kraji je od roku 2008 nejvyšší v republice.

SVS zásobuje vodou část Libereckého a většinu Ústeckého kraje. Do obnovy majetku investuje pětatřicetiprocentní podíl z ceny vody. Některé investice si vynutila legislativa Evropské unie. Zisk SVS za rok 2015 vzrostl proti předchozímu roku o 113 milionů na 420 milionů korun. Podle vedení společnosti za tím stály vyšší tržby za pronájem vodárenské infrastruktury a vyšší dividenda vyplacená ze zisku firmy Severočeské vodovody a kanalizace, která vodárenskou infrastrukturu provozuje.

Před rokem akcionáři schválili mandát představenstvu, aby mohlo jednat s majoritním akcionářem SčVK, firmou Veolia, o odkoupení společnosti. Severočeská vodárenská společnost drží v SčVK zhruba 49procentní podíl. „Projekt zajištění provozování vodárenské infrastruktury po roce 2020 se nachází v závěrečné vyjednávací fázi, se kterou jsou spojeny některé procesní kroky. Informace jsou považovány za důvěrné a do okamžiku rozhodnutí akcionářů nebudeme aktuální stav a jednotlivé kroky komentovat,“ řekl ČTK mluvčí SVS Jiří Hladík.

Scroll to Top