Další protipovodňová opatření v Praze

blank

Povodí Vltavy chystá společně s pražským magistrátem velkou investiční akci. Rozšíření koryta Vltavy u Velké Chuchle, které si vyžádá přes 140 milionů korun. Připravované rozšíření se týká zhruba kilometrového úseku za jezem a zdymadlem v Modřanech.

Na úrovni dostihového závodiště ve Velké Chuchli Vltava se Vltava zužuje, její šířka je v těchto místech 71 až 79 metrů. Podle radní Jany Plamínkové pak při vysokém průtoku dochází k zvýšení hladiny řeky a jejímu rozlití do okolí. V současnosti se v daném místě na obou stranách Vltavy nacházejí cyklostezky. Zatímco na pravém břehu je trasa v těsné blízkosti řeky, na druhém cyklostezku od řeky odděluje přibližně 50 metrů široký pás, který patří státnímu podniku Povodí Vltavy. Součástí rekonstrukce je i přeložení koridoru vysokotlakého plynovodu. Podle Jany Plamínkové dojde ke změně územního plánu na podzim.

Pražský magistrát v poslední době investoval i do opravy protipovodňových zábran, posledním rekonstruovaným úsekem bude oblast kolem Kampy. Výzkumný ústav vodohospodářský rovněž řeší protipovodňovou ochranu v pražské zoo tak, aby se v případě zvýšení hladiny nezhoršila situace ve vnitřní Praze. Další ochranou proti velké vodě má být zvýšení propustnosti koryta potoka Vrutice a posílení kapacity přelivu na přehradě v Hostivaři.

Scroll to Top