Suez může dostat pokutu za únik ropných látek

blank

Před několika týdny se objevily v Odře v Ostravě-Lhotce nebezpečné látky ropného původu. Viníkem byla společnost Suez zabývající se mimo jiné likvidací odpadů. Za ohrožení životního prostředí jí hrozí až desetimilionová pokuta. S informací přišel oblastní inspektorát České inspekce životního prostředí v Ostravě.

Společnost SUEZ působí v 70 zemích světa a jejích služeb využívá 52 milionů lidí. Je klíčovým hráčem v oblasti oběhového hospodářství.  „Potvrdilo se podezření, že znečištění pocházelo ze spalovny společnosti Suez. Únik nastal v době vyprazdňování havarijní vany, umístěné pod zásobníky na tekutý odpad,“ uvedl ředitel inspektorátu Karel Kozubek. Odpad se dostal na zpevněnou plochu, odkud ho déšť spláchl do kanalizace, která ústí do kanalizace. Úhyn ryb naštěstí zjištěn nebyl. Šlo o první větší ekologickou nehodu v letošním roce v Ostravě.

Na území Moravskoslezského kraje byla v roce 2016 udělena nejvyšší pokuta společnosti Italpe, která neoprávněně nakládala s odpadem. Firma dostala pokutu 1,1 milionu korun. Druhou nejvyšší pokutu dostala společnost Lakum-AP, která zavinila úhyn více než tří tisíc ryb v náhonu Tichá na Frýdecko-Místecku. Důvodem byla špatně a nedostatečně naředěná odpadní voda.

Scroll to Top