Vedení Luže začne hledat vodu pod zemí

blank

Malé obce Doly a Brdo, které administrativně patří pod Luži na Chrudimsku, se během léta pravidelně potýkají s nedostatkem vody. Místní mají jen mělké studny. Podle starosty Luže Radka Zemana se do těchto lokalit ale nevyplatí zavádět vodovod. Informoval o tom Chrudimský deník.

Aby mohl stát finančně pomoci s vybudováním vodovodu, nesmí náklady v přepočtu na jednoho obyvatele přesáhnout 80 000 korun. V obou vesničkách ale žije málo lidí a podle starosty Zemana částka vychází třikrát výše než je zmiňovaný limit. „Náklady na vodovod vycházejí v řádech desítek milionů a nikdo na něj dotaci nedá, protože to není rentabilní. Nikdo nemůže nutit obec, aby se zadlužila obřím dluhem,“ vysvětluje Radek Zeman.

Lužská radnice disponuje projektem, který mapuje, jak do Brda a Dolů přivést vodu. Pomocí dvou hlubinných vrtů. Město už požádalo Státní fond životního prostředí o dotaci. Ta by v případě kladného rozhodnutí pokryla až 85 % nákladů. Vrty budou hloubeny do šedesáti metrů, kde by měly být dostatečně velké zásoby pitné vody. Žádost o dotaci byla přijata a během nadcházejícího léta se vedení Luže dozví, jak dopadla.

Starosta Zeman také apeluje na místní, aby se začali připravovat na případná letní sucha. Odkazuje na dotační program ministerstva životního prostředí s  názvem Dešťovka. Rozdělovat se bude 100 milionů korun na pořízení zásobníků dešťové vody, kterou by lidé využívali na zalévání zahrad nebo splachování WC. Program je určený pro vlastníky rodinných a bytových domů v České republice. Akce se netýká rekreačních oblastí.

Scroll to Top