První retenční nádrž v Praze pomáhá šetřit vodu

blank

ZŠ Jílovská v Praze se může pyšnit průlomovou novinkou v oblasti vodohospodářství. V jejím areálu se nachází vůbec první retenční nádrž v Praze, která slouží k zachytávání dešťové vody v době přívalových dešťů a období, kdy více prší. Voda bude následně využita jako užitková především k zalévání trávníků a další zeleně, což povede k finančním úsporám.

Pražský radní pro životní prostředí Ondřej Růžička uvedl, že se Praha 4 stala průkopníkem v péči o vodu. „Budováním retenčních nádrží reagujeme na dlouhotrvající sucho v letních měsících posledních několika let, protože jako správný hospodář chceme lépe hospodařit s vodou,“ konstatoval Růžička.

Zachytávání dešťových srážek v retenčních nádržích a jejich využívání znamená úsporu odběrů z vodovodního řadu. Dalším pozitivem je možnost zalévání pozemků škol, snižování prašnosti vzduchu a snižování teploty vzduchu v okolí. V případě intenzivního deště se podzemní nádrž naplní vodou zhruba za 40 minut a po hodině začne voda odtékat bezpečnostním přepadem. Pražská radnice plánuje vybudovat další tři nádrže u základních a mateřských škol.

Ilutrační foto: www.micsystem.cz

 

Scroll to Top